Magne V. Kristiansen

Menu

Kurs

Teknikk

Ad Fontes tilbyr kurs i tegning og maling. Både olje og akryl er aktuelle teknikker gi undervisning i. Oljen gir oss god tid med farger som herder etter en til flere dager. Det gir fordeler i forhold til de langsomme prosessene. Utfordringen i olje er at nye lag drukner i lagene under. I akryl er det motsatt, der tørker fargen for fort, men gir rom for rask opparbeiding av struktur og optiske illusjoner.

Komposisjon

Bildets komposisjon er selvsagt avgjørende, det vil si ordningen av former, linjer og valører i flatene. Geometriske mønstre, "Det gyldne snitt", rom og dybde for å nevne noe

Ide

Kunst er formidling av et innhold og substans. Å være grepet og å kunne begripe og gjøre tilskueren grepet. Nå er det helt legitimt å male for kunsten sinskyld: "Art don't need justification.


Akvarellkurs i Stryn

2.-4. november 2018

Akvarellen er kanskje den mest avanserte, sjarmerande, lysande, lette og ubereknelege av alle teknikkar. Det er det som gjer den så tiltrekkande - du veit aldri heilt kva som skjer når strøket er satt. 

Kjell Aukrust sleit med å få til akvarellen, inntil han oppdaga at han måtte bruke vatn.

Akvarellen er ein fantastisk medisin for oss som freistast til å bli slaver av fotografiet. Han krev ein impresjonistisk tilnærming. Han krev lausluppent, men likevel presist nærver. Pressar ein akvarellen til noko han ikkje kan uttrykkje, kollapsar heile uttrykket i noko pineleg pirkete og pedantisk slabb. Let ein seg femne av dens eigne lover kan ein bli hekta på kor vakker han er.

Den kjende dyremålar Bruno Liljefors var hos Anders Zorn. Han sleit med å få til ein rev. Han skriv:

«Jeg var i en periode beskjeftiget med å male en rev i vinterlandskap, og Mikkels pels voldte meg de utroligste kvaler. Det ble ikke hår, bare alt mulig annet i gips, tre eller oljemaling. Allerede den gang hadde jeg nok en anelse om valørenes betydning, men trodde at penselføringen var det viktigste i et så spesielt tilfelle. Zorn fulgte mine kvaler med interesse. En dag syntes jeg at jeg hadde fått det bra til, men var i tvil, og vendte meg til Zorn. Han så på reven, og sa etter en stund. "Ja, du har utvilsomt fått hårene bra til, men det ser ut som han har rullet seg i dem, ikke som om de vokser på ham" Han hadde rett! Han tok frem malersakene sine, akvarell, og bad meg legge frem et gammelt reveskinn jeg hadde, så skulle han demonstrere litt valørmaling. Ettertenksomt begynte han å sette noen farveklatter her og der på papiret. Han la på så fyldig med farve at han måtte holde papiret vannrett over knærne for at den ikke skulle renne av. Han holdt på med 3-4 farvetoner, og jeg trodde nesten at han bare satt og lekte. Da sto reveskikkelsen plutselig ferdig i all sin prakt, som ved trolldom. Til tross for at ikke et hår var nedtegnet ,virket den merkelig nok så detaljert at det nesten var som om jeg kunne blåse i pelsen dens og se de grådlige underhårene komme til syne.»

Lærar for kurset er Magne V. Kristiansen  og arrangør Stryn Kunstlag.

Tidsramme  (med rom for justeringer)

Fredag 2. kl 17.00- 21.00 
Laurd. 3. kl. 10.00-16.00
Sønd. 4. kl. 10.00- 15.00

Stad: Tonning skule

Antall: Min 6 - max 12 personar

Kursavgift: Kr. 1 700

Tema

Eg har med ulike landskapsmotiv i god print som det skal nytte om de ikkje sjølve har gode motiv. De må ha gode print/fotos eller dataskjerm, men ikkje små smarttelefonar, det gjer vegleiinga tungvint.

Det blir noko demostrasjonar og eg vil og at vi gjør noen tekniske øvelser. 

Materiell

Det må sjølv skaffe det de treng. Sjekk:

Akvarellfarger av god kvalitet. Av dei reine fargane må de ha blå - her bør de ha ultramarine og en litt skarpare blå f.eks. phtaloblå, rød - de treng ein varm cadmiumrød og en kvassare rød som t.d. karmin, gul, viridiangrønn. 
Av jordfargar - sort, brent sienna, oker og umbra

Papir er faktisk det viktigste. Akvarellpapir er egentlig laga av bomull. Men ein får og syrefritt papir. 300 gr er stødig og godt. Kjekt å ha litt ulik storleik far A5-A4-A3.

Pensler: Her kan de kjøpe rådyre mårhår, men det finnes gode erstatninger. De bør ha noke til fint og noko til meir fylde. Ein god pensel skal holde mykje vatn og farge, ha god spenst og spissing.

Ta med: To eit glas for vaskevatn og eit for reint vatn. Teiknesaker, teiknepapir, linjal, maskeringstape, tapetkniv, saks, tørkerull, klut, svamp, kvitt stearinlys, pastellkritt/oljekritt om de har, gamle penslar for å lage struktur og andre ting de trur kan brukast for å eksperimentere med farge og papir.

Linkar til nettbutikkar

Tegne.no
KEM
TORSO
Kunstrekvisita
Skjeberg bilde og ramme

Her er nokre framlegg til utstyr:

Rembrandt fargeskrin kr. 785,-
Scmincke fargeskrin kr. 1354,-
Har ikke tatt med Winsor&Newton, men dei er svært gode.
Van Gogh fargeskrin kr. 225 er eit godt alternativ i studiekvalitet

For penslar treng ein helst tre stykk: liten-middels-stor. Her syner eg litt av pris-spennet.
Mårhår  Pris fra nr 4 kr. 39,- til nr 12 kr. 265,- 
Sablinsky syntetisk Pris fra nr 4 kr. 54,- til nr. 12 kr., 136.- (Her er prisen litt hyggelegare når ein kjem opp i storleik)
Loew Cornell Pris fra nr 4 kr. 95 til nr 12. kr. 170,- (Aud Rye anbefaler denne. God spiss, god fylde)

Papir bør vere 200-300 gr.
Fabriano bomull 25% 200 gr. 75 ark 24x32 kr. 359,-
Fabriano bomull 100%  300 gr  20 ark 30x45 Kr. 691,- 

Dersom ein ikkje har noko utstyr må ein rekne med ca. kr. 1 500 - 2 000 som ein grunninvestering. Kjøper ein kvalitet blir ein gjerne meir tilfreds i arbeidet. 

Elles har eg ein del Fabriano 200gr PAPIR med meg til "fri" bruk!

Påmelding snarast til

Stryn Kunstlag/ Unni Berge
unni.berge@hotmail.com
909 52 296

Kurs i Gaupne i Luster

28. - 30. september 2018

Tema for kurset er nokså ope. I utgangspunktet blir det landskap vi konsentrerer oss om. Vi tek omsyn til individuelle ynskje. Målet for kurset er bli dyktigare i å sjå kva vi eigentleg ser og formidle det ved ein stadig betre teknikk og kunstforståing.

KURSPROGRAM 

Lærar for kurset er
Magne V. Kristiansen og arrangør, Luster Kunstlag.

Tidsramme
Fredag 28. kl 17.00- 21.00  

Laurd. 29. kl. 10.00-16.00

Sønd. 30. kl. 10.00- 15.00

Teknikk: Olje. Om nokon er allergiske for oljemåling er det rom for å nytte akryl med dei avgrensingar det gjev i høve olje. 

Stad: Lagshuset, Gaupne

Antall: Min 6 - max 12 personar

Kursavgift: Kr. 2 100

Dette inkluderer noko fellesustyr som akryl, print, farger, malemiddel m.m Eg har med ulike landskapsmotiv i god print som det skal nytte om de ikkje sjølve har gode motiv. De må ha gode print/fotos eller dataskjerm, men ikkje små smarttelefonar, det gjer vegleiinga tungvint.

Eg har lerret 35x50 cm til kr. 220 som eg vil de skal bruke om de ikkje har gode lerret sjølve.  

Sjekk utstyr om de har:
Penslar (svinebust med lang bust og langt skaft, hårpenslar flat.). Oljefargar,  (titankvit, gul, oker, brent sienna, rå umbra, ultramarine blå, cerulean blå, viridian grøn, karmin rød, cadmium/zinnoberrød, sort.) 

Eg har dette for sal om de ikkje har det sjølve. For tekniske spørsmål send ein epost til post@adfontes.no eller mobil/sms til  Magne 971 34 101

Ha med palett, malefiller, lite glass, 2 skylleglass/zalo, maskeringstape, tegneblokk/blyanter, golvstaffeli (helst), ekstra lys/skøyteledning om de trur de trenger det.

Påmelding innan 1. september eller snarast (avgrensa plassar) til:

Else Karin Vigdal,
sms 908 83 582 eller epost el-kvi@hotmail.com

Berit Heltne,
sms 482 26 335 eller epost bm-heltn@online.no

Portrett med Jan-Ove Tuv

11. - 13. mai 2018 på Rand skule, Stryn

Jan-Ove Tuv. Selvportrett

Fredag: 15:00 –  20:00  
Lørdag: 10:00 – 16:00
Søndag: 10:00 – 14:00

Det blir gode matøkter alle dagene.  

Jan-Ove Tuv har lang erfaring med å holde kurs for både ny-begynnere og viderekomne. Han har studert under Odd Nerdrum fra 1996-2002. Han bor og arbeider i Granvin og er 42 år. 

Søk han og på Facebook: Jan-Ove Tuv

Tema

Jan-Ove Tuv tar utgangspunkt i en reproduksjon av et Nerdrumportrett.  Vi lærer hvor viktig det er å ha optimal belysning på modellen og vi får en innføring i hvordan Odd Nerdrum varierer teknikken for å skape hud, munn, øyne, osv...

Teknikk

Oljemaling -men folk kan og male med akryl.

Framdrift

Fredag

går vi gjennom alt det praktiske.  

Jeg...

- forteller om farvene jeg bruker, palettoppsett, o.a.
- demonstrerer et fantastisk enkelt prinsipp for farveblanding 
- forklarer hvilke pensler jeg bruker (og hvorfor) 
- går gjennom enkle prinsipper for korrekt opptegning (inkl. proporsjonsforståelse) m.m

Vi toner også ned lerretene. Mesteparten av tiden før matøkt går med til dette. Etterpå fortsetter vi med opptegning av portrettet på lerretet. Så kommer vi kan hende så smått i gang med selve malingen. Hvis vi kommer så langt, vil jeg legge inn en bolk hvor jeg gjennomgår hvordan jeg typisk starter et maleri. Jeg gir alle personlig tilbakemelding på deres bilde.

Lørdag
viser jeg hvordan jeg starter et maleri med vått-i-vått-teknikken. Jeg legger ikke opp til at elevene skal bruke denne teknikken, men det kan være morsomt å få den demonstrert. Jeg tilpasser undervisningen til alle nivåer. Vi setter av den første timen til dette.  Deretter tar jeg en runde og gir alle personlig tilbakemelding.  Jeg legger også opp til et par «faglig forsvarlige» småpauser. Dette ser jeg litt an, alt etter elevenes «energinivå».  I slike pauser tar jeg typisk frem en bok, og forklarer hvordan diverse bilder er malt.  Jeg kan også male videre på mitt bilde mens elevene ser på. Slik kan de få «ny giv» til å arbeide på sitt eget maleri.  Den siste halvtimen merker gjerne folk at de har malt en god stund… Vi setter derfor opp alle bildene, og så gir jeg tilbakemelding. Dermed kan alle lære! 

Det er alltid noe som er bra gjort i et bilde. Dette er mitt utgangspunkt for å peke på hva som kan bli bedre.

Det gir ny energi til å gå videre og en positiv stemning både i oss og mellom oss.

Søndag
Dette blir jo en kortere dag, så vi gyver rett løs på malingen. Jeg går et par runder og gir personlig tilbakemelding.  Jeg må avslutte kl.14:00 på søndag, men kursdeltakerne kan holde på til 15:00 for pakking og avslutning.

Utstyr

Alle tar med det de har av utstyr, både staffeli, palett farger, pensler mm. Jeg sender ut materialliste ved påmelding.
Påmeldte får 15% rabatt hos kunstrekvisita.no

Overnatting

Om noen har behov for overnatting kan en sjekke ut disse linkene

Ulvedalstunet
Roset Panorama
Robjørgane Gardshus
Røberg feriehus og hytter
(Naturlig Aktiv - sannsynlig fullt)
Årskogvika Camping

Pris og påmelding

Kursavgift kr. 2 900,- 

Når vi vet vi har nok sikre påmeldte blir det sendt ut giro til deltakerne midt i april med betalingsfrist 20. april. Påmeldingen er da bindene og kursavgiften blir ikke refundert ved avmelding etter 20. april.
Skulle det likevel vise seg at kurset må avlyses før 1. mai blir hele avgiften tilbakebetalt fra arrangør.  Etter 1. mai blir intet refundert, med mindre kurslærer melder forfall, da blir det tilbakebetalt kr. 2 700,-

Min 10 - max 12  personer.

Påmelding til:

Magne V. Kristiansen
E-post: post@adfontes.no
Mob/sms: 97134101


Jan-Ove Tuv. Ego

Litt om Odd Nerdrum

er velkjent for de fleste som har hatt litt kontakt med norsk kunst de siste to mannsaldre. Han gjorde tidlig opprør mot modernismen og har hele tiden provosert sin samtid både i form og innhold. Hans teknikk må imponere, det lukter barokk og renessanse av hans store mesterverk, men det klassiske uttrykket og de til tider tunge scenene utfordrer samtidsånden som nettopp har blitt fremmed for de gamle mestere, både deres handverk og deres tenkemåte. 

Jan-Ove Tuv er således en verdig etterfølger og utøver av kitschmaleriet som Nerdrum kaller sin kunst og han vil flette sammen både teknikk og innhold så bildet etter hvert lukter kunst.


Drop-in

17. janunar 2018

Paynes Grey er en maleklubb med Jorunn Støve fra Fjelli som primus motor i spissen. Navnet «Paynes Grey» oppsto en gang da læreren observerte deltkarne sin dype forkjærlighet for fargen Paynes Grey som de bruker "overalt" i sine bilder. Læreren oppmoder til at  denne vakre koksgrå saken vris i varmere eller kaldere retning når det er nødvendig. 

Seks onsdagskvelder fra 17. jan. -21. febr. kl. 1800-2200  er det «drop-in« på Galleri Ad Fontes på Fjelli.
En betaler for tiden en er på galleriet, kr. 100 pr. time. Er en vekke blir en ikke fakturert.
Max deltakere er 8 personer.

For tiden er det fullt, men send gjerne en forespørsel til mob. 97134101 eller e-mail post@adfontes.no